Aller au contenu

Les élèves de 5° N14 à Furnes

10/03/2020

ESND – Twee dagen Nederlands oefenen in Veurne

Vroeg uit de veren, want we nemen de trein om 7.46 u. in Namen. In Brussel hollen we van perron 12 naar perron 17 en halen net de aansluiting naar Gent. 3 uur na vertrek stappen we uit in Veurne, onze correspondenten wachten ons op. We wandelen naar de school, over de grote markt van Veurne.

We leren nieuwe woordenschat dank zij de gezelschapsspelen. Weervolven en Uno zijn ons bekend, je neemt 2 of 4 kaarten bij, je klopt als je maar 1 kaart meer in de hand hebt … De potluck voorziet hartig en zoet, volgens ieders wens; proficiat aan de Vlaamse koks.

De weergoden zijn ons niet goed gezind: het giet water. Daarom gaan de strandspelen door in de splinternieuwe sporthal in de plaats van aan het strand. Extra oefening op basiswoordenschat: een memorykaart aanduiden: erboven, eronder, links, rechts. Teambuilding: we duwen de wereldbal in ons kamp; we vormen geblinddoekt de puzzel dankzij instructies van onze teamgenoten.

Terug met de fiets naar school en afscheid tot de volgende ochtend. We verblijven in de familie van onze correspondent. Elk heeft een verschillend verhaal de volgende dag.

Een korte zoektocht doorheen de school en de nabije omgeving tonen ons het modelokaal, de keuken…

De zon schijnt, maar de Westenwind hebben we onderschat, we duwen hard op de pedalen en rijden 10 km van Veurne tot Nieuwpoort, tot aan het memorial van Koning Albert I. We bezoeken het museum Westfront. De gids spreekt traag en duidelijk, het is heel interessant. We staan op een historisch belangrijke plaats: de Ganzepoot, een sluizencomplex van waaruit de Westhoek gedeeltelijk onder water werd gezet in 1914.

Fietstocht heen én terug met tegenwind is een tegenvaller: de wind draaide lichtjes en we moeten weer flink duwen op de pedalen om op tijd terug in Veurne toe te komen. We hollen naar de trein, geen tijd om onderweg nog snacks te kopen; afscheid op het perron.

Proficiat aan alle leerlingen die de kans namen om Nederlands te oefenen. Dank aan de Vlaamse ploeg die ons goed heeft ontvangen; het ga jullie goed !